Telegraph: Η Ελλάδα καταστρώνει πλάνα για δραχμή και μη πληρωμή του ΔΝΤ

Eκτός αν η Ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της .



«Η Ελλάδα παίρνει δραστικά μέτρα προκειμένου να εθνικοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα να εισάγει παράλληλο νόμισμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της εκτός αν η Ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της», αναφέρει σε άρθρο της η telegraph.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες ως έχουν και να πληρώσει τις συντάξεις την ώρα που τα κεφάλαιά της είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Γίνεται λόγος για την αδυναμία της καταβολής της δόσης (ύψους 458εκατ. ευρώ)στο ΔΝΤ στις 9 Απρίλη, την ώρα που πέντε μέρες μετά θα πρέπει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, έχοντας αναφορά σε δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου ο οποίος τονίζει ότι «είμαστε αριστερή κυβέρνηση οπότε αν έχουμε να επιλέξουμε μια πληρωμή ανάμεσα σε ΔΝΤ και συνταξιούχους, δεν τίθεται θέμα πως οι δεύτεροι αποτελούν προτεραιότητα».
«Κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργήσει αναστάτωση στις αγορές και θα σημαίνει πως το ρολόι θα γυρίζει με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε η ίδια πηγή στην Telegraph.



Στο δημοσίευμα αναφέρει πως η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι οι πιστωτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πως το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας έχει αλλάξει δραματικά μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρχει διάθεση αποφυγής μιας ρήξης στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να γίνουν παραχωρήσεις από τους δανειστές.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως επιθυμία των δανειστών είναι να φέρουν σε ακόμα δεινότερη θέση την Ελλάδα και να υπάρξει δίλημμα ανάμεσα σε πληρωμή συνταξιούχων ή αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμφωνίες οι οποίες είναι «τοξικές» για την χώρα μας.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως μέχρι στιγμής καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν προσπάθησε να καθυστερήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ και πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί η όλη διαδικασία θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο είναι ήδη στα σκαριά.
«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε και στη συνέχεια θα διαγράψουμε τις οφειλές μας και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της Ε.Ε.», τόνισε πηγή προσκείμενη στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι πιστωτές είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν χρήματα προκειμένου να καλύψουν το κόστος της κυβέρνησης, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ. Ωστόσο η εμπιστοσύνη πλέον έχει χαθεί με τους δανειστές να έχουν φόβους πως ίσως να πέσουν σε παγίδα, στην περίπτωση που ακούσουν τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για δηλώσεις της ίδιας πηγής, η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα επιχειρείται να γίνει η χώρα – πείραμα, δηλαδή να εξαντληθεί η αυστηρότητα των δανειστών και στη συνέχεια να υπάρξει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πράττει αυτόνομα.
Ακόμα αναφέρεται πως υπάρχουν προειδοποιήσεις από την τράπεζα της Αμερικής για την περίπτωση της μη αποπληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα η οποία κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό μέχρι τις 9 Απρίλη.
www.parapolitika.gr