Enigma: Το μυστικό όπλο της Ναζιστικής Γερμανίας και πώς άλλαξε την τροπή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η Enigma ήταν μία μηχανή κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης, η οποία δημιουργήθηκε από τον γερμανό Arthur Scherbius το 1918, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από μεγάλες επιχειρήσεις, με σκοπό την διατήρηση των εταιρικών μυστικών τους, και αργότερα, από την ναζιστική Γερμανία από περίπου τις αρχές του 1930 εώς και το τέλος του Β' ΠΠ.



Η δημιουργία της Enigma

Arthur Schebius
Η πρώτη μηχανή Enigma δημιουργήθηκε από τον γερμανό Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Arthur Scherbius (20 Οκτωβρίου 1878 - 13 Μαϊου 1929), με σκοπό την προστασία των εταιρικών μυστικών μεγάλων επιχειρήσεων της εποχής, κυρίως τραπεζών. Η μηχανή ονομάστηκε Enigma από την ελληνική λέξη "αίνιγμα". (Ευρεσιτεχνία US1657411 A)
Αργότερα, το 1926 μία τροποποιημένη έκδοση της απλής Enigma χρησιμοποιήθηκε από τον γερμανικό στρατό, και λίγα χρόνια αργότερα, μία άλλη τροποποιημένη έκδοση της Enigma (με ακόμα περισσότερους πιθανούς συνδυασμούς.

Ο τρόπος λειτουργίας της Enigma

Enigma A, η πρώτη μηχανή Enigma
Η βασική αρχή λειτουργίας της Enigma ήταν απλή: Πιέζοντας ένα πλήκτρο από το πληκτρολόγιο της μηχανής (το οποίο περιελάμβανε 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου), το ηλεκτρικό σήμα που ξεκινούσε από αυτό το πλήκτρο, περνούσε μέσα από τους 3 ρότορες (και στην τροποποιημένη στρατιωτική έκδοση που χρησιμοποιήθηκε από την Ναζιστική Γερμανία πρώτα από το Plugboard = Πίνακας ηλεκτρικών υποδοχών), κατέληγε σε ένα λαμπτήρα, ο οποίος υποδείκνυε ένα "τυχαίο" γράμμα στον πίνακα λυχνιών, ακριβώς από πάνω από το πληκτρολόγιο, το οποίο θα αναμεταδίδοταν μέσω ασυρμάτου σε κώδικα Mors, ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα (δηλαδή ο χειριστής της Enigma θα πληκτρολογούσε το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει στην Enigma, και θα σημείωνε κατά σειρά ποιο γράμμα άναβε στον πίνακα με τους λαμπτήρες, και αντίστροφα για να το αποδικοποιήσει). Αυτό βέβαια προϋποθέτει και οι δύο χειριστές να έχουν τις μηχανές τους ρυθμισμένες κατά τον ίδιο τρόπο (ίδια θέση ρότορα, και στην στρατιωτική έκδοση, ίδια συνδεσμολογία στον πίνακα ηλεκτρικών υποδοχών (Plugboard)).


Σχέδιο της Εμπορικής Enigma

Για παράδειγμα, έστω ότι πατάμε το γράμμα "E". Το ηλεκτρικό σήμα θα περάσει από τον διακόπτη του γράμματος "Ε", θα περάσει από τους 3 ρότορες (στην φωτογραφία είναι 4, πρόκειται για μία μεταγενέστερη έκδοση της Enigma), θα ξαναπεράσει από τους ρότορες, και τελικά, ανάλογα με τις ρυθμίσεις τις μηχανής θα καταλήξει στο γράμμα π.χ. "H".
Το δυνατό χαρακτηριστικό, και παράλληλα αδυναμία της Enigma ήταν ότι αν πατούσαμε π.χ. το "A", όσες φορές και να το πατούσαμε στον πίνακα με τους λαμπτήρες δεν θα έβγαινε ποτέ το A, ανεξαρτήτως ρύθμισης.




Η αρχική έκδοση της Enigma (αυτή που ήταν διαθέσιμη στο εμπόριο) χρησιμοποιούσε 3 ρότορες, οι οποίοι μπορούσαν να ρυθμιστούν με 26 διαφορετικούς τρόπους ο καθένας, δηλαδή, αν υπολογίσουμε τις πιθανότητες (26x26x26), έχουμε 17576 πιθανούς συνδυασμούς.
Για να ρυθμίζουν σωστά τις μηχανές τους οι στρατιώτες, μοιράζονταν ανά μήνα οι ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιούσαν για κάθε μέρα εκείνου του μήνα (και αυτό ήταν ουσιαστικά το "κλειδί" για να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα).

Η τροποποίηση της Enigma από την Ναζιστική Γερμανία

Θεωρώντας ότι οι 17576 συνδυασμοί ήταν λίγοι, ο γερμανικός στρατός πρόσθεσε έναν πίνακα ηλεκτρικών υποδοχών (αγγλ: Plugboard), και αργότερα ένα σετ με 5 ρότορες από τους οποίους θα έπρεπε να μπουν οι 3 στην μηχανή, ή ακόμα σε κάποιες μηχανές μέχρι και 4 ρότορες την φορά.
Δηλαδή, εάν υπολογίσουμε τους πιθανούς συνδυασμούς για μία μηχανή που χρησιμοποιούσε 3 ρότορες από ένα σετ των 5 ρότορων, η οποία χρησιμοποιούσε και τον πίνακα τον ηλεκτρικών υποδοχών (plugboard), έχουμε:
Η συνδεσμολογία του εσωτερικού του ρότορα
Για την επιλογή 3 από τους 5 ρότορες:

5 x 4 x 3 = 60 πιθανοί συνδυασμοί

Για την ρύθμιση των ρότορων:

(Σημείωση: Οι ρότορες έπρεπε να ρυθμιστούν με αριθμούς από το 1 εώς το 26, και όταν ο 1ος ρότορας έκανε μία πλήρης περιστροφή, παρέσυρε τον 2ο να γυρίσει, και μόλις και ο 2ος ολοκληρώσει μία πλήρης περιστροφή παρασύρει και τον τρίτο κ.ο.κ.)
Με 3 ρότορες έχουμε:

26 x 26 x 26, δηλαδή 26 στον κύβο, δηλαδή = 17576 συνδυασμούς
Για την ρύθμιση του πίνακα ηλεκτρικών υποδοχών (Plugboard):

(Σημείωση: Αυτός ο πίνακας ήταν ουσιαστικά 26 υποδοχές, και η κάθε μία από αυτές ήταν "ονομασμένη" με ένα από τα 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου (26 γράμματα για 26 υποδοχές). Επίσης, με κάθε Enigma που έφερε την τροποποίηση αυτή, είχε και 10 καλώδια τα οποία σύνδεε το καθένα 2 υποδοχές μεταξύ τους, π.χ. το "A" με το "J", δηλαδή περίσσευαν 6 γράμματα (20 γράμματα/26)).

Άρα:

26! (26 παραγοντικό δλδ 26x25x24...x1) / 6! x 10! x 210 = 150.738.274.937.250 πιθανοί τρόποι σύνδεσης, δηλαδή στο σύνολο έχουμε:

158.962.555.217.826.360.000 ή

158 εξακισεκατομύρια 962 πεντακισεκατομύρια 555 τετρακισεκατομύρια 217 τρισεκατομύρια 826 εκατομύρια 360 χιλιάδες!

Τρόπος λειτουργίας της τροποποιημένης Enigma

Ο τρόπος κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης της τροποποιημένης Enigma σε σχέση με την εμπορική, διέφερε στο ότι αντί το ηλεκτρικό σήμα από τον διακόπτη πηγαίνει και περνάει από τους ρότορες, και ξαναπερνάει από τους ρότορες και καταλήγει τελικά στον λαμπτήρα που υποδικνύει ποιο γράμμα να γραφτεί στο κωδικοποιημένο μήνυμα (στην παραπάνω φωτογραφία), περνάει πρώτα από τον πίνακα υποδοχών, και μετά από τους ρότορες όπως η πιο απλή Enigma. Δηλαδή:



Η αποκρυπτογράφηση της Enigma

H αποκρυπτογράφηση της Enigma δεν βασίστηκε τόσο στις αδυναμίες τις μηχανής όσο στην ανθρώπινη αδυναμία. Ο Γερμανός απόστρατος Χανς-Θίλο Σμιντ μετά από μια ανεπιτυχή καριέρα στις τάξεις του γερμανικού στρατού έκανε διάφορες εργασίες στο Βερολίνο όπου και διέμενε.

Αυτή που τελικά του εξασφάλισε τα προς το ζην ήταν η πώληση μυστικών πληροφοριών σχετικών με την Enigma σε ξένες δυνάμεις, μέσω της απασχόλησής του στο γραφείο Chiffrierstelle, το οποίο είχε την ευθύνη της διαχείρισης των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών της Γερμανίας και του είχε προσφέρει εργασία σε μια περίοδο της ζωής του στιγματισμένη από άκαρπες επιχειρηματικές προσπάθειες σχετικές με τις σπουδές του στη χημεία.
Ο αδελφός του, Rudolf, ο οποίος είχε καλύτερη τύχη παραμένοντας στην υπηρεσία του στρατού μετά τον πόλεμο, ήταν αυτός που τον πρότεινε στο Γραφείο Κρυπτογραφίας του Υπουργείου Αμύνης, εξασφαλίζοντάς του έμμεσα και την ελευθερία κινήσεων ενός έμπιστου υπαλλήλου.
Ο δρόμος για την επίλυση του αινίγματος είχε ανοίξει με τον Σμιντ να βλέπει ότι o μόνος τρόπος για να κερδίσει χρήματα, ήταν να πουλήσει ότι μπορούσε να έχει στα χέρια του, μιας και βασικά πνευματικά αγαθά, έλαμπαν δια της απουσίας τους από την ιδιοσυγκρασία του και ασφαλώς δεν μπορούσαν να του αποφέρουν χρήματα, τουλάχιστον άμεσα.
Τελικά, την 1η Απριλίου 1943 η Γκεστάπο εισέβαλε στο διαμέρισμα του, τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Έμεινε για λίγο καιρό απομονωμένος στην φυλακή μέχρι να επιτραπεί στην κόρη του Γκιζέλα, να τον επισκεφθεί.
Μετά τις πολλαπλές τροποποιήσεις μετά την τελευταία προδοσία του Σμιντ, πίστευαν ότι το μυστικό της Enigma θα ήταν ασφαλές. Όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Η απληστία του Χανς-Θίλο, ο άσωτος τρόπος ζωής του, το πάθος του για τις γυναίκες και οι πολιτικές διαφορές του με την διακυβέρνηση της χώρας, τον είχαν οδηγήσει να παραδώσει στους Πολωνούς και στους Γάλλους ικανό όγκο πληροφοριών, προκειμένου να ανατρέψουν το ναζιστικό καθεστώς πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν.
Η συμβολή της Πολωνίας στην Αποκρυπτογράφηση της Enigma


Η Πολωνία, φοβούμενη μία γερμανική εισβολή ήδη από τις αρχές του 1930, είχε θέσει ως ζωτικής σημασίας στόχο την αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων των Γερμανών. Έτσι, το 1931 δημιουργείται ένα ειδικό τμήμα κρυπτανάλυσης στις Πολωνικές μυστικές υπηρεσίες το Biuro Szyfrów (Cipher Bureau = Γραφείο Αποκρυπτογράφησης/Κρυπτανάλυσης).


Περίπου στα τέλη το 1927 ή στις αρχές του 1928, φτάνει στο τελωνείο της Βαρσοβίας ένα κουτί, το οποίο έγραφε απ'έξω "Εξοπλισμός Ραδιοτηλεπικοινωνιών". Το παραπάνω δέμα είχε σταλεί κατα λάθος στην Βαρσοβία, και οι Γερμανοί απέτησαν την άμεση επιστροφή του.
Τότε, το πακέτο προωθήθηκε στο νεοσύστατο Γραφείο Αποκρυπτογράφησης/Κρυπτανάλυσης, όπου και άνοιξαν προσεκτικά το πακέτο. Ήταν μία μηχανή Enigma η οποία ήταν διαθέσιμη στο εμπόριο (δεν είχαν γίνει ακόμα οι μετατροπές από τον γερμανικό στρατο). 
3
Κατα σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά): Marian Rejewski, Jerzy Rozycki, Henryk Zygalski
Στις 15 Ιουλίου 1928 (πριν την δημιουργία του Biuro Szyfrow), άρχισαν οι εκπομπές κωδικοποιημένων γερμανικών μηνυμάτων, που αν και έγιναν αρχικά προσπάθειες αποκρυπτογράφησης, μάταια βέβαια, τελικά σταμάτησαν προσωρινά.
Τελικά, ο Rejewski άρχισε να δουλεύει πάνω στην αποκρυπτογράφηση της Enigma. Με τις πολύτιμες πληροφορίες που μεταβίβασε ο προδότης Σμιντ, ο Rejewski κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την Enigma χρησιμοποιώντας θεωρητικά μαθηματικά. Σε συνεργασία με τον Antoni Palluth, συνιδρυτή της πολωνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών AVA, κατασκεύασε ένα αντίγραφο της μηχανής Enigma. Ο Marian Rejewski, σε συνεργασία με τους μαθηματικούς που επίσης δούλευαν στο Biuro Szyfrow, Jerzy Rozycki και Henryk Zygalski, δημιούργησαν την μηχανή Bombe (πολ: Bomby), η οποία δοκίμαζε όλες τις θέσεις των ρότορων της Enigma, μέχρι να βρει την σωστή ρύθμιση. Σε συνδυασμό με τα Zygalski Sheets (ελλ: Φύλλα του Zygalski), η Πολωνοί, για ένα χρονικό διάστημα, ήταν ικανοί να αποκρυπτογραφούν και να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες που μετέδιδαν οι Γερμανοί μέσω ασυρμάτου.

Η τροποποίηση της Enigma, και η συνάντηση με τους Συμμάχους

Αν και οι τροποποιήσεις στην Enigma την περίοδο 1932-1937 δεν ήταν λίγες, οι 3 μαθηματικοί κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και συνέχισαν έτσι να προμηθεύουν τις Πολωνικές μυστικές υπηρεσίες με πολύτιμες πληροφορίες. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1938, ο γερμανικός στρατός εισάγει ένα σετ με 5 ρότορες, από τους οποίους θα χρησιμοποιούνταν 3 απο αυτούς.  Αυτό αύξανε την πολυπλοκότητα της μηχανής και τον αριθμό των πιθανών συνδυασμών, σε συνδυασμό με την έλλειψη κεφαλαίων, να σταματήσει η αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων. Τελικά, στις 25 με 26 Ιουλίου 1939, συναντήθηκαν στο Πέρε (πολ: Pyry), λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βαρσοβία οι 3 μαθηματικοί και αξιωματούχοι των Πολωνικών Μυστικών Υπηρεσιών με Άγγλους και Γάλλους αντιπροσώπους των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών. Οι Πολωνοί παρέδωσαν ένα αντίγραφο της Enigma στον κάθενα τους, και όλες τις γνώσεις τους για την Enigma και τους εξήγησαν τον τρόπο που την έσπασαν.
Οι αξιωματούχοι είχαν μείνει έκπληκτοι από το έργο των Πολωνών, αφού οι προσπάθειες για το σπάσιμο της Enigma από την πλευρά τους είχε είτε παρατηθεί, είτε δεν είχε αποδώσει καρπούς.
Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και κατά την περίοδο της φυλακισής τους από τους Ναζί, δεν αποκάλυψαν το μυστικό, ότι η Enigma είχε πλέον σπάσει, πράγμα που αν το μάθαιναν, θα ήταν καταστροφικό για τις Συμμαχικές Δυνάμεις, και θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας.

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ είναι για την συνεισφορά των Πολωνών στο "σπάσιμο" της Enigma (δυστυχώς στα Αγγλικά).


 

Η επιχείρηση "Ultra", το Bletchely Park  και ο Alan Turing 

Με την επωνυμία Επιχείρηση Ultra φέρεται η επιχείρηση που οργάνωσαν οι Βρετανοί κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο για την αποκωδικοποίηση των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων των δυνάμεων του Άξονα. Η κωδική αυτή ονομασία επεκτάθηκε σε όλες τις συμμαχικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι η επιχείρηση παρέμεινε μυστική καθ” όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά του πολέμου: Δεν ήταν απλώς χαρακτηρισμένη ως άκρως απόρρητη αλλά «υπέρ – άκρως απόρρητη» (ultra-secret) .Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική από τους Άγγλους και τους Αμερικανούς σε όλη την διάρκεια του πολέμου αλλά και στη συνέχεια για  29 χρόνια μέχρι το 1974.
Η επιχείρηση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική Συμμαχική νίκη. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της επιχείρησης ήταν η αποκρυπτογράφηση των Γερμανικών μηνυμάτων μεταξύ των υποβρυχίων και των αρχηγείων τους. Έτσι κέρδισαν τη μάχη του Ατλαντικού αλλά και άλλες σημαντικές ναυμαχίες. Συνέβαλε, επίσης, στη μάχη της Ερήμου ενώ κατά την απόβαση της Νορμανδίας η επιχείρηση Ultra είχε καταφέρει να εντοπίσει τις ακριβείς θέσεις και των 58 μεραρχιών που βρίσκονταν στην περιοχή. Η μυστικότητα που περίβαλε την επιχείρηση ήταν τέτοια που την ύπαρξή της γνώριζαν μόνον όσοι είχαν άμεση ανάμιξη σε αυτήν ή έπρεπε να είναι ενημερωμένοι, όπως ο Πρωθυπουργός Τσόρτσιλ και ορισμένα μέλη της Κυβέρνησης.
Ο Τσόρτσιλ είπε στο βασιλιά της Βρετανίας George VI , μετά την λήξη του πολέμου:«...χάρη στην Ultra κερδίσαμε τον πόλεμο».
Το Bletchley Park είναι ένα ακίνητο στο κέντρο ενός κτήματος στο χωριό Bletchley στην Αγγλία, που σήμερα αποτελεί τμήμα της πόλης του Milton Keynes. Βρίσκεται περίπου 50 μίλια βορειοδυτικά του Λονδίνου και τίποτε στην εμφάνιση του κτίσματος δεν αποκαλύπτει ότι σε αυτό στεγαζόταν, κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο η βασικότερη υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας. Το βασικό πρόβλημα που χειρίστηκε το Bletchley Park ήταν το σπάσιμο των κωδικών που χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν επινοήσει τη συσκευή Enigma. Ο ναύαρχος Sir Hugh Sinclair, ο οποίος εκείνη την εποχή διεύθυνε την υπηρεσία Αντικατασκοπείας του Ναυαρχείου και ήταν επικεφαλής της ΜΙ6,έχοντας αποτύχει να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση ότι χρειαζόταν το κτήμα με το κτίσμα του, το αγόρασε με δικά του χρήματα έναντι 7.500 λιρών στερλινών το 1938. Ο Sinclair στέγασε σε αυτό τη νεοϊδρυθείσα υπηρεσία «Κυβερνητική Σχολή Κωδικών και Κρυπτογραφίας», ενώ τη διοίκηση της Σχολής ανέλαβε ο Πλωτάρχης Alastair Denniston.
Ο Denniston οργάνωσε άριστα τη νέα υπηρεσία, η οποία αντλούσε το έμψυχο δυναμικό της κατά κύριο λόγο από απόφοιτους από τα παραπλήσια πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Στην σχολή αυτή κλήθηκαν επιφανείς σκακιστές, άριστοι μαθηματικοί, καθηγητές γλωσσολογίας και άλλοι παρόμοιοι ειδικοί όπως προσωπικό από τα ταχυδρομεία, τεχνικοί της τηλεφωνίας και της τηλεγραφίας, χειριστές του κώδικα Μορς, κρυπταναλυτές, τεχνικοί ασυρμάτου, ηλεκτρολόγοι, ειδικοί στα σταυρόλεξα κτλ. Μαζί με τους ειδικούς, στο Bletchley Park εργάστηκαν σε 24ωρη βάρδια, περίπου 12.000 άτομα από τα οποία το 80% ήταν γυναίκες.
Ήταν τόσο καλά φυλαγμένο μυστικό αφού το γεγονός της κατοχής του κτίσματος από τον Sinclair αποκαλύφθηκε μόλις το 1991, όταν παρά λίγο να πουληθεί και να αξιοποιηθεί διαφορετικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για alan turing
Alan Turing
Ο "άνθρωπος-κλειδί ήταν ο Alan Turing. Ο Alan Matheson Turing ήταν Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος, πρωτοπόρος στην επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια για την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο Bletchley Park, ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των Γερμανικών κωδικών, ως προϊστάμενος της ομάδας 8. Η ομάδα αυτήν ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma. Η εργασία του Turing κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, αφού ακόμα και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. Στο Bletchley Park ο Turing εργάστηκε από το 1939 ως το 1940 όταν και μετακινήθηκε προς την Ομάδα 8. Ο Turing συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για να σπάσουν τους κωδικούς της μηχανής Enigma. Απέδειξε ότι ήταν δυνατό να εξετάσει τις σωστές τοποθετήσεις των διακοπτών (περίπου ένα εκατομμύριο συνδυασμοί) χωρίς να πρέπει να εξεταστούν οι τοποθετήσεις του πίνακα συνδέσεων (περίπου 157 εκατομμύρια συνδυασμοί).
Οι συνεισφορά του Turing κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου πολέμου δεν αναγνωρίστηκε ποτέ δημόσια, κατά τη διάρκεια της ζωής του επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη. Ο Turing εργάστηκε από το 1952 μέχρι το θάνατό του το 1954, στη μαθηματική βιολογία. Το κεντρικό ενδιαφέρον του στον τομέα ήταν η ύπαρξη των αριθμών Fibonacci στις δομές των φυτών. Τα γραπτά του ήταν αδημοσίευτα έως το 1992 όταν δημοσιεύθηκε συγκεντρωμένο το έργο του. Η καταδίκη του Turing για ομοφυλοφιλία του κατάστρεψε τη σταδιοδρομία. Το 1952, ο εραστής του βοήθησε έναν συνεργό προκειμένου να διαρρήξει το σπίτι του Turing. Ο Turing πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει τη διάρηξη με αποτέλεσμα να χρεωθεί με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος όπου ουσιαστικά υπέστη ορμονικό ευνουχισμό. Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση από ένα μισοφαγωμένο μήλο που άφησε το οποίο περιείχε κυάνιο. Πιθανότατα για τις μυστικές υπηρεσίες να ήταν άχρηστος πια οπότε μια καταδίκη και ένα μήλο με κυάνιο να ήταν η αναγνώριση και το ευχαριστώ.

Το "σπάσιμο" της Enigma από το Bletchley Park


Close-up of the rotors of a Bombe machine
H "Bombe"
Με τις πολύτιμες πληροφορίες που τους είχαν παραδώσει οι Πολωνοί, ο Alan Turing ξανασχεδίασε την πολωνική Bomby το 1939 ώστε να ανταποκρίνεται στην νέα, τροποποιημένη Enigma. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της βρετανικής Bombe, (μτφρ του Bomby στα Αγγλικά), η οποία μπορούσε να βρεί τις ρυθμίσεις της Enigma για κάθε μέρα, σε μόλις (κατα μέσο όρο) 15 λεπτά (!). Η πρώτη Bombe ήρθε στο Bletchley Park στις 18 Μαρτίου 1940, με το παρατσούκλι "Victory" ("Νίκη").
Περίπου 200 κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια του Β΄ ΠΠ, και όλες καταστράφηκαν μετά το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, ανακατασκευάστηκαν πρόσφατα πιστά αντίγραφα τους.

H "άγνωστη" SZ-40/42 Lorenz, ο Colosus, και το Bletchley Park
Tommy Flowers
To Bletchley Park δεν έσπασε μόνο την Enigma. O Χίτλερ και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του χρησιμοποιούσαν την SZ-40/42 Lorenz, μία μηχανή η οποία χρησιμοποιούσε 12 (!) ρότορες, προσφέροντας πολαπλάσια ασφάλεια (ή έτσι τουλάχιστον νόμιζαν) σε σχέση με την Enigma. O Tommy Flowers, σχεδίασε τον πρώτο υπολογιστή, τον Colosus, ο οποίος διάβαζε τα μηνύματα σε κώδικα Mors και ήταν ικανός να τα αποκρυπτογραφήσει. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έσπασαν την Lorenz δεν είχαν δει την μηχανή ποτέ πριν στην ζωή τους. Έτσι, δίκαια ο Colosus είναι ο 1ος υπολογιστής, και όχι ο ENIAC του 1946, απλά δεν ήρθε στην δημοσιότητα λόγω του απόρρητου που έπρεπε να τηρηθεί.
Το παρακάτω ντοκιμαντέρ αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Γυρίστηκε το 1999. Δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε dvd.Μόνο σε VHS.Δεν έχει παιχτεί ποτέ από τα μεγάλα δορυφορικά κανάλια όπως το History το National Geographic ή το Discovery.
Η μετάφραση του έγινε εξ ακοής και ήταν πολύ δύσκολη λόγω των πολλών τεχνικών λεπτομερειών αλλά και της ιδιαιτερότητας του ότι η ομιλία των ηλικιωμένων ανθρώπων (πρώην προσωπικό του Bletchley Park κατά τη διάρκεια του πολέμου) είναι τις περισσότερες φορές ακατάληπτη.



Συμπερασματικά, οι Πολωνοί μαθηματικοί και οι συνεργάτες τους στο Biuro Szyfrow, ο Alan Turing και ο Tommy Flowers, και η ομάδα τους στο Bletchley Park, μείωσαν την διάρκεια του πόλεμου (κατ' εκτιμήσεις ιστορικών) τουλάχιστον 2 με 4 χρόνια, και έτσι, όχι μόνο έσωσαν ζωές στην Μάχη του Ατλαντικού, ή και απλά πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις Γερμανών π.χ. Μάχη της Κρήτης, αλλά και έσωσαν ζωές που θα είχαν χαθεί εάν είχε παραταθεί η διάρκεια του Β' ΠΠ.

ΠΗΓΗ: For The Record News