Έντονη ανησυχία στη Γαλλία: Ποιοι προκρίνουν το σενάριο αεροπειρατείας - Τι συνέβη τελικά στο κόκπιτ του μοιραίου Airbus

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ευρώπη από τη νέα αεροπορική τραγωδία με την πτήση της Germanwings που ολοκλήρωσε με τον πλέον τραγικό τρόπο την πορεία της στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τόπο της τραγωδίας, παρά το γεγονός πως η έρευνα και η εξέταση του χώρου, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, συνέτεινε στο ότι σημειώθηκε βλάβη τεχνικής φύσεως στο μοιραίο αεροσκάφος. Μάλιστα, το γεγονός ότι το Airbus 320, ηλικίας 24 ετών, φέρεται να εξέπεμψε σήμα κινδύνου (κάτι που δεν προκύπτει από επίσημα χείλη) και «έπεσε» από τα 38.000 πόδια στα 6.000 σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως επιβεβαίωνε τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης και συγκεκριμένα της αεροπειρατείας. Ο γαλλικός Τύπος βάζει, ανοικτά πλέον, στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο αυτό, στον απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία που έπνιξαν στο αίμα τη χώρα και σκόρπισαν τον τρόμο σε ολόκληρη την υφήλιο.

Νωρίτερα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας προφανώς σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Όμως, οι Γαλλικές Αρχές θέτουν το ζήτημα σε διαφορετική βάση διαμηνύοντας με νόημα ότι κανένα ενδεχόμενο, πόσω μάλλον η αεροπειρατεία, να αποκλειστεί για την πτήση που απογειώθηκε από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ.

Μάλιστα, σε αυτό το μήκος κύματος, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είπε ότι δεν αποκλείεται καμία υπόθεση, ακόμα και αυτή της τρομοκρατίας.

«Πρόκειται να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής ενέργειας, ακόμα και αν πρόκειται για την τελευταία υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Πιερ-Ανρί Μπραντέ σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο.

Ακόμα, ο Μπραντέ επισήμανε πως το αεροσκάφος πραγματοποίησε μία «αφύσικη πορεία» πριν καταπέσει στις γαλλικές Άλπεις.

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αεροπειρατείας

Η πολύπαθη Γαλλία, που έχει δοκιμαστεί έντονα το τελευταίο διάστημα από την τρομοκρατία και την επέλαση των τζιχαντιστών στο δυτικό κόσμο, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλείσει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας και το να υπήρχε κάποιο «τρίτο» πρόσωπο στο κόκπιτ του μοιραίου Airbus.

Από τη στιγμή που οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν ότι ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λίγο πριν τη συντριβή, αποτελεί επιχείρημα στα χείλη όσων προκρίνουν το σενάριο της αεροπειρατείας. Τα «μαύρα» κουτιά ενέχουν τις απαντήσεις. Το Flight Voice Recorder αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο νέο θρίλερ καθώς σε περίπτωση που δεν έχει καταγραφεί «λογική» συνομιλία ίσως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αεροπειρατεία.

Τι συνέβη στα 8 δραματικά λεπτά

Όπως και να έχει το ακλώνητο δεδομένο είναι ένα: Το αεροπλάνο «έπεσε» για άγνωστο λόγο από τα 38.000 πόδια στα 6.000 όπου και συνετρίβη. Η περίεργη διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν ελεύθερη πτώση», διήρκησε περίπου 8 λεπτά. 

Οι ειδικοί ερευνητές καλούνται να εξηγήσουν τι συνέβη μέσα σε αυτά τα 8 λεπτά που το Airbus έχανε ανώμαλα ύψος. Εξέπεμψε ο πιλότος σήμα “SOS”; Τι συνέβαινε στο κόκπιτ τις δραματικές στιγμές;


ΠΗΓΗ