Αυτοί είναι οι 15 βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι» να ρίξουν την κυβέρνηση


Τουλάχιστον δεκαπέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από
το Μέγαρο Μαξίμου, με την υποψία ότι μπορεί να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή σε κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Όπως αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Παραπολιτικά, πρόκειται για τους Κ. Λαπαβίτσα, Αλ. Μητρόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Γ. Μιχελογιαννάκη, Δ. Κοδέλα, Χρ. Καραγιαννίδη, Μ. Κριτσωτάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Διαμαντόπουλο, Στ. Λεουτσάκο, Ελένη Σωτηρίου, Θ. Πετράκο, Κ. Δελημήτρο και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπουργών Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη.
Μετά την πρόσφατη εκεχειρία με τη Γερμανία που πέτυχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκαθιστώντας το πολεμικό κλίμα της προηγούμενης περιόδου στις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού επιτελείου στρέφεται στο εσωτερικό μέτωπο, με στόχο την αποτροπή δυσάρεστων σεναρίων, που ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την κοινοβουλευτική συνοχή και την κυβερνητική σταθερότητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει το προληπτικό «μασάζ» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ψυχολογική προετοιμασία των μελών της προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως απέναντι στην προοπτική η κυβέρνηση να μην τηρήσει στον ακέραιο βαθμό τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να υποχρεωθεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στο πλαίσιο ενός «έντιμου συμβιβασμού», όπως έχει χαρακτηριστεί η έως τώρα συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σημειωτέον ότι στην πλειονότητά τους η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν έχουν σαφή εικόνα και ουσιαστική ενημέρωση για το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων, δηλαδή το αναλυτικό πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις που συζητείται στις μυστικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους.
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται στο σκοτάδι» αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τροφοδοτεί εσωτερικές «γκρίνιες», που έχουν ως κοινή αφετηρία την κριτική ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί και αποφασίζει αυθαίρετα μια ομάδα υπό τον πρωθυπουργό, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα θεσμικά όργανα του κόμματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθηκε, υπολογίζουν ότι οι βουλευτές που μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην κυβέρνηση με την αρνητική τους στάση απέναντι στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε.
Ακόμη, όμως, και σε αυτό το ακραίο ενδεχόμενο, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα επικρατούν δύο λύσεις ώστε να μην ευοδωθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», στο οποίο ελπίζει κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Η πρώτη είναι ο εκβιασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα από την απειλή για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει με λίστα τη σειρά κατάταξης των επόμενων βουλευτών.
Η δεύτερη συνδέεται με την εξασφάλιση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από αντίπαλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, όπως είναι το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ.
Μια τέτοια εξέλιξη, που μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο μιας οικουμενικής διακυβέρνησης, έστω και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής σύμπλευσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που θέτουν υπεράνω όλων την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά, εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως το έσχατο σενάριο για να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.